Paikallista sopimista koskeva hallituksen esitys lausuntokierrokselle

05.03.2024 11:00

 

 

Hallituksen esitys paikallisesta sopimisesta on valmistunut 29.2.2024 ja se on lähetetty lausuntokierrokselle. Lausuntokierros kestää 12.4.2024 saakka.  Tavoitteena on antaa asiasta hallituksen esitys eduskunnalle kesäkuussa. Uudet säännökset tulevat sen mukaan pääosin voimaan vuoden 2025 alusta lukien.

Paikallisen sopimisen käsite

Hallituksen hankkeessa paikallisella sopimisella tarkoitetaan kollektiivista työehdoista sopimista työpaikalla. Rajat sopimiselle tulevat työlainsäädännöstä ja työehtosopimuksesta. Tarkoituksena on laajentaa paikallisen sopimisen mahdollisuuksia kolmessa eri tilanteessa:

Järjestäytyneitä yrityksiä koskeva muutos

Järjestäytyneissä yrityksissä noudatetaan alakohtaisessa työehtosopimuksessa sovittuja paikallisen sopimisen määräyksiä. Näin on jatkossakin.

Nyt hallitus esittää, että jos paikallinen sopiminen edellyttää luottamusmiestä, eikä sellaista tai työehtosopimuksen mukaista luottamusmiehen korvaavaa sopimisjärjestelmää ole, sopiminen olisi mahdollista joko luottamusvaltuutetun tai henkilöstön kanssa yhdessä.

Jatkossa paikallinen sopiminen alakohtaista työehtosopimusta noudatettaessa olisi siis aina sallittua, mutta vain niistä asioista, joiden osalta paikallisen sopimisen mahdollisuus on kirjattu sovellettavaan alakohtaiseen työehtosopimukseen.

Yrityskohtaisia työehtosopimuksia koskeva muutos

Työlainsäädännössä on suuri joukko säännöksiä, joista voi sopia toisin valtakunnallisilla työehtosopimuksilla. Yrityskohtaisella työehtosopimuksella voi nyt sopia laista poikkeavasti vain säännöllisen työajan järjestelyistä ja sellaisista asioista, jotka opintovapaalaki erikseen sallii.

Suunniteltu muutos on se, että yrityskohtaisella työehtosopimuksella voisi sopia laista poikkeavasti yhtä laajasti kuin valtakunnallisellakin työehtosopimuksella. Yrityskohtaisen työehtosopimuksen sopijapuoli voisi näissä tapauksissa olla joko valtakunnallinen palkansaajajärjestö tai sen jäsenyhdistys. Tämä laajuus koskisi yksityistä sektoria ja valtiota. Kunnissa ja muulla julkisella sektorilla edellytettäisiin ”valtakunnallista” toimijaa.

Muutosesitys koskee työsopimuslakia, työaikalakia, vuosilomalakia, yhteistoiminalakia ja merityösopimuslakia. Eniten työehtosopimuksella toisin sovittavia säännöksiä on työaikalaissa, työsopimuslaissa ja merityösopimuslaissa.

Yleissitovaa työehtosopimusta noudattavia yrityksiä koskeva muutos

Nyt voimassa olevien lakien mukaan yleissitovaa työehtosopimusta noudattava, mutta järjestäytymätön työnantaja ei voi käyttää työehtosopimuksen paikallista sopimista koskevia mahdollisuuksia lukuun ottamatta säännöllisen työajan järjestelyjä koskevia sopimusmääräyksiä.

Suunniteltu muutos on poistaa edellä mainitut kiellot ja mahdollistaa paikallinen sopiminen yleissitovuuskentässä samassa laajuudessa kuin asianomaisen alan järjestäytyneessä yrityksessä. Muutos koskisi työsopimuslakia, työaikalakia, vuosilomalakia, opintovapaalakia ja merityösopimuslakia. Muutos ei koske yhteistoimintalakia. Tältä osin lainsäädäntöön on siis jäämässä ero.

Täydentävistä säännöksistä

Luottamusvaltuutettua koskevia työsopimuslain säännöksiä ehdotetaan täydennettäväksi niin, että jos luottamusvaltuutettu tekee työnantajan kanssa paikallisia sopimuksia, on työnantajan edistettävä hänen osaamiseensa ja työpaikan toimintaympäristön tuntemukseensa liittyviä valmiuksia siinä määrin, kuin se on tarpeen henkilöstön edustajan tehtävien hoitamiseksi.

Työehtosopimuslakia ehdotetaan muutettavaksi niin, että työnantajan sopiessa uusien säännösten mukaisesti paikallisesti luottamusvaltuutetun kanssa tai henkilöstön kanssa yhdessä, on työnantajan annettava toiselle sopijapuolelle sopimuksen tekemiseksi tarpeelliset tiedot, riittävä harkinta-aika ja mahdollisuus käsitellä sopimuksen merkitystä keskenään.

Lakimuutosten vaikutuksista

Työehtosopimuksissa on erilaisia paikallista sopimista koskevia määräyksiä. Järjestäytyneitä yrityksiä koskeva muutos merkitsee käytännössä sitä, että paikallinen sopiminen on aina mahdollista niissä asioissa, jotka alan työehtosopimuksen mukaan ovat paikallisesti sovittavissa. Siihen, mitkä asiat ovat kunkin työehtosopimuksen mukaan paikallisesti sovittavissa, lakimuutos ei vaikuta. Lakimuutos saattaa vaikuttaa siihen, kuinka palkansaajajärjestöt jatkossa suhtautuvat paikallista sopimista koskeviin työehtosopimusmääräyksiin.

Yrityskohtaisia työehtosopimuksia koskeva muutos mahdollistaa lukuisten työsopimuslain, työaikalain, vuosilomalain ja yhteistoimintalain säännösten osalta toisin sopimisen yrityskohtaisella työehtosopimuksella. Tämän väljennyksen merkitys käytännössä riippuu siitä, missä määrin näitä mahdollisuuksia käytetään hyväksi. Toisin sanoen, tavoitellaanko – ja syntyykö – tällaisia yrityskohtaisia työehtosopimuksia.

Järjestäytymättömiä yrityksiä koskeva muutos merkitsee sitä, että järjestäytymisen perusteella työehtosopimusta noudattavat yritykset ja yleissitovuuden perusteella samaa työehtosopimusta noudattavat yritykset ovat paikallisen sopimisen osalta –   yhteistoimintalakia lukuun ottamatta – samassa asemassa. Lakimuutokset eivät ota kantaa siihen, mitkä asiat kussakin työehtosopimuksessa ovat paikallisen sopimisen piirissä. Vaihtelu eri työehtosopimusten välillä on tältä osin suurta. Toinen ääripää on, että hyvin monista asioista voi sopia paikallisesti toisin ja toinen ääripää on, että mistään työehtosopimuksessa säännellyistä asioista ei voi sopia paikallisesti toisin.

 

Harri Hietala 04.03.2024Paikallista sopimista koskeva hallituksen esitys lausuntokierrokselle